CTA eli Call to Action: Viisi vinkkiä toimintakehotteisiin
Myyvät nettisivut eivät synny ainoastaan upeasta visuilmeestä tai informatiivisesta, kohderyhmää puhuttelevasta sisällöstä. Kriittinen elementti nettisivujen toimivuuden kannalta on todella yksinkertainen: CTA (Call to action) eli toimintakehote. Hyvin toteutettu CTA ohjaa tehokkaasti yleisösi kohti nettisivujen tärkeintä tavoitetta, oli se sitten uutiskirjeen tilaaminen, ostopäätös tai yhteydenotto.
Seuraavaksi kerron mitä CTA tarkoittaa ja sen jälkeen käymme läpi 5 keinoa, joilla saat toimintakehotteet toimimaan sivustollasi tehokkaasti.
Mitä CTA (call to action) tarkoittaa?
CTA eli call to action on nimensä mukaisesti kehote, joka kannustaa toimintaan mm. nettisivuilla, mutta myös muissa verkkopalveluissa tai sovelluksissa.
CTA voi olla painike, linkki tai pelkkä teksti ja sen tehtävä on minimoida sivustolla vierailevan epäröinti siitä, mitä seuraavaksi tulisi tehdä. Toimintakehote ohjaa kävijää tilanteesta seuraavaan ja etenkin myyntiin tähtäävien nettisivujen tulisi tehdä selväksi asiakkaalle, mikä on seuraava askel, joka hänen tulisi sivustolla ottaa.
Toimintakehote on siis enemmän kuin visuaalinen painike - se on psykologinen työkalu, joka hyvin suunniteltuna vastaa sivustolla vierailevan tarpeisiin ja herättää luottamusta. Toimintakehotteen supervoima on madaltaa asiakkaan kynnystä tehdä päätös.
Nappaa nämä 5 vinkkiä houkuttelevaan CTA-toimintakehotukseen 👇
1. Tee painikkeesta näkyvä
Painikkeet ovat usein paljon tehokkaampia toimintakehotteita kuin tekstit tai linkit, koska ne on helppo huomata ja niitä on helppo painaa. Jotta saat painikkeista kaiken ilon irti, varmista seuraavat asiat:
👉 Väri: Käytä väriä, joka erottuu sivun muusta sisällöstä mutta tukee brändiäsi.
👉 Koko: Painikkeen pitää olla helposti klikattavissa - myös mobiilissa.
👉 Sijoittelu: Aseta CTA kriittisiin kohtiin, kuten heti otsikon jälkeen tai artikkelin loppuun.
CTA ei toimi, jos se jää huomaamatta. Siksi sen erottuminen visuaalisesti ja oikea sijoittelu ovat olennaisia.
2. Tunne yleisösi
Tehokas toimintakehotus alkaa kohderyhmän ymmärtämisestä. Mitä vierailija etsii kun hän klikkaa sivustollesi? Onko hän vertailuvaiheessa, ostamassa vai ehkä vasta tutustumassa tarjontaasi? Etenkin etusivulla tulisi olla CTA kaikkiin näihin eri tarpeisiin.
👉 Tutustumisvaiheessa: ”Lue lisää”, ”Tutustu palveluun”
👉 Vertailuvaiheessa: ”Lataa opas”, ”Liity listalle”
👉 Ostopäätösvaiheessa: ”Tilaa nyt”, ”Varaa aika”
Kun CTA resonoi sivustolla vierailevan tilanteeseen, sen teho kasvaa.
3. Viesti selkeästi
Vältä epämääräisiä tai passiivisia ilmauksia. CTA:n tulisi olla suora ja johdatteleva. Toimintakehotteita kirjoittaessasi kannattaa yleensä pitää mielessä nämä kolme asiaa:
👉 CTA on konkreettinen. Kerro selkeästi se mitä tapahtuu painiketta klikatessa, esim. “Tilaa uutiskirje”, “Ota yhteyttä”, “Varaa aika”.
👉 Se tuo esiin hyödyn jonka asiakas saa: “Nappaa ilmaiset vinkit”, “Laitetaan taloutesi kuntoon”, “Laitetaan sivustosi tuottamaan”.
👉 Käytä sanoja jotka laukaisevat mielenkiinnon. Jos vierailija etsii sivustolla hinnastoa, niin “hinnasto” on silloin mielenkiinnon herättävä sana ja saa ihmisen klikkaamaan. Tämä saattaa vaatia hieman tutkimustyötä, jotta saat selville sanat, joita ihmiset sivustollasi etsivät.
4. Kannusta toimimaan heti
Etenkin myyntisivuilla, joihin saavutaan esim. kiinnostavasta mainoksesta, ihmiset toimivat todennäköisemmin, kun tarjolla on rajoitettu aika tai määrä. Tällaisissa tilanteissa voit kannustaa toimintaan entistä tehokkaammin kehotteilla kuten:
👉 ”Tarjous voimassa vain tänään!”
👉 ”Vain 3 paikkaa jäljellä”
👉 ”Varaa aika ennen kuin hinnat nousevat”
Tärkeää on kuitenkin pitää CTA aitona, koska liian usein toistuva kiire voi tuntua teennäiseltä tai jopa manipuloivalta.
5. Kokeile ja katso mikä toimii ✅
On melkein mahdotonta tietää etukäteen, minkälainen toimintakehote toimii parhaiten, joten suosittelen testaamaan erilaisia vaihtoehtoja. Voit kokeilla muuttaa tekstejä, värejä ja sijoittelua. Pienikin muutos voi vaikuttaa klikkausprosenttiin suuresti - kuten painikkeen sanamuoto ”Rekisteröidy nyt” vs. ”Liity ilmaiseksi”.
Myös käyttäjäpolku voi paljastaa milloin painike toimii ja milloin ei, joten sivuston analytiikkaa tutkimalla voit löytää keinoja parantaa CTA:n tehokkuutta.
CTA on osa asiakkaasi käyttäjäkokemusta 🫶
Toimintakehotteet ovat osa asiakkaasi käyttäjäkokemusta. CTA:n tehokkuus määräytyykin usein siitä, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen sen klikkaamista.
Ennen: Onko sisältö houkutteleva ja vakuuttava? Synnyttääkö se asiakkaan luottamuksen?
Jälkeen: Johtaako CTA odotettuun lopputulokseen? Esim. jos käyttäjä klikkaa ”Lataa opas”, saako hän samantien tiedoston käyttöönsä vai pitääkö hänen täyttää lomake? Tästä on hyvä mainita etukäteen.
CTA erottaa keskinkertaisen sisällön erinomaisesta ja on olennainen osa käyttäjäystävällisiä nettisivuja. Kun suunnittelet toimintakehotteita sivustollesi, mieti koko matkaa, jonka käyttäjä kulkee. Varmista, että jokainen askel ostopolulla tukee päätöksentekoa ja tekee toimimisesta helppoa.
Ohjaa asiakastasi eteenpäin varmalla otteella
Toimintakehotus, eli CTA, ei ole vain painike - se toimii lupauksena, ohjeena tai mahdollisuutena. Kun tunnet kohdeyleisösi, kommunikoit heille selkeästi, teet CTA:sta visuaalisesti houkuttelevan ja testaat mikä toimii, luot sivustollesi tuloksia tuottavan elementin.
Muista, että CTA ei ole vain “nappula”, vaan usein koko sisällön tärkein osa. Panosta siihen ja erotu joukosta.